Przygotować kruche ciasto, ze składników na ciasto. Ugnieść ciasto ze wszystkich składników. Dobrze wyrobić, aż wszystkie produkty się połączą. Podzielić na 4 kulki i wstawić na około 30 min. do zamrażarki.
W tym czasie przygotować masę sernikową. Przemielić przez maszynkę ser. Utrzeć margarynę z cukrem i 5 żółtkami. Następnie do dobrze utartych składników dodać masę serową, budyń i sparzone rodzynki (ilość według uznania). Z pięciu białek ubić pianę i dodać jako ostatni element do masy serowej. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Na koniec, wysmarować blachę tłuszczem i wyłożyć papierem.
Wyjąć 2 kulki ciasta i zetrzeć na małych oczkach tarki, jako spód ciasta. Następnie , posmarować warstwę powidłami śliwkowymi i wyłożyć na powidła przygotowaną masę serową, a na wierzch znowu zetrzeć ciasto (z dwóch kulek).
Do nagrzanego piekarnika wstawić gotowy sernik. Piec około 1 h 20 min. w temperaturze 180-190 stopni. Po wyjęciu wierzch posypać cukrem pudrem.
Dodaj komentarz