Sernik na zimno z ciasteczkami oreo

Deser zarówno dla małego, jak i dużego smakosza. Ciasto jest bez pieczenia, dlatego przygotujesz je szybko.
Do sernika polecamy użyć budyniu o smaku cytrynowym.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 9

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 9

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 paczki ciasteczek Oreo
  • 40 g masła (roztopionego)
  • 1 opakowanie serka mascarpone
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 budyń np. cytrynowy
  • 2,5 szklanki mleka

Przygotowanie

Krok 1

Pokrusz ciasteczka z jednej paczki oreo i część przesyp do szklanki, na wysokość 1/4 naczynia. Wykorzystasz je później.



Krok 2

Pozostałe ciastka wymieszaj z roztopionym masłem. Wyłóż nimi spód formy do pieczenia. Ugnieć rękoma, by wyrównać spód ciasta. Wstaw do lodówki na ok. 30 min.



Krok 3

W misce ubić ser mascarpone z masłem. Następnie dodaj mleko i ugotowany budyń. Wyłóż na schłodzony spód, dodatkowo układaj kawałeczki oreo z drugiej paczki. Odstaw do lodówki na kolejne 30 min.



Krok 4

Przed podaniem wierzch ciasta posyp startymi ciasteczkami oreo.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Bożena Kujawska

Opublikowany: 2019-01-05 16:31:00

Bardzo apetycznie wygląda ten serniczek :)

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.