Sernik pina colada

Danie: Deser

Osób: 6

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 6

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki na spód:

  • 340 g owsianych ciastek kokosowych
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 100 g masła Mazurski Smak

Składniki na masę:

  • 1 kg twarogu sernikowego Mlekpol
  • 250 g mascarpone Mlekpol
  • 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 szklanki słodzonego mleka skondensowanego z puszki
  • 5 jajek
  • 2 żółtka
  • 1 puszka ananasa
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 25 ml likieru kokosowego

Składniki na wierzch:

  • 300 - 400 g śmietanki 30% Łaciata
  • wiórki kokosa do dekoracji

Przygotowanie

Przygotowanie spodu:

Pokruszyć ciasteczka i wymieszać z wiórkami kokosowymi oraz roztopionym masłem. Powstałą masą wyłożyć tortownicę o średnicy 26 cm i wstawić do lodówki.



Przygotowanie masy:

Odsączone ananasy zblendować na purée. Zebrać śmietankę z wierzchu puszki z mlekiem kokosowym. Do zmielonego twarogu dodać mascarpone i mąkę ziemniaczaną. Zmiksować na małych obrotach. Następnie zmiksować z mlekiem skondensowanym (zachować 1/4 szklanki mleka). Dodawać po jajku i żółtku miksując po każdym dodaniu przez 20 sekund na małych obrotach, do połączenia się składników. Następnie zmiksować z zebraną śmietanką kokosową, na koniec z musem ananasowym i likierem kokosowym. Masę wylać do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 °C i piec przez godzinę i 40 minut. Po upieczeniu wysunąć sernik z piekarnika i wylać na nim mieszankę śmietanki 36% z pozostałym mlekiem skondensowanym z puszki. Piec sernik jeszcze przez 15 minut w 120 °C. Po całkowitym ostudzeniu sernika zdjąć obręcz i wstawić na całą noc do lodówki. Udekorować wiórkami kokosa z wierzchu.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.