Sernik prosty ale pyszny

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Spód

  • 100g mąki pszennej,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 60 g zimnego masła Łaciate,
  • 1 żółtko

Masa serowa.

  • 500g twarogu sernikowego,
  • 250g mascarpone Mlekpol,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 1 budyń śmietankowy w proszku,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 1 jajko,
  • 350 g jagód ( borówek ) do posypania.

Przygotowanie

Przygotowanie spodu.

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do miski wsypać mąkę , dodać cukier, proszek do pieczenia oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło łaciate. Siekać skłądniki nożem aż powstanie drobna kruszonka, a następnie dodać żółtko i szybko zagnieść w jednolite ciasto. Wylepić tym ciastem spód oraz około 1,5 cm boków formy, wstawić do lodówki na 15 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę z ciastem wstawić do piekarnika i piec na złoty kolor przez około 15-20 minut.



Przygotowanie masy serowej

Do misy włożyć twaróg, mascarpone, cukier, budyń i cukier wanilinowy. Miksować na średnich obrotach, krótko a nastę pnie dodać jajko i znów zmiksować. Na podpieczony spó wyłożyć masę serową , na wierzchu rozsypać 250g jagód . Wstawić do piekarnika i piec przez około 30 minut. Wyjąć z piekarnika, posypać resztą jagód. Schłodzić. Smacznego!



Wskazówki

Bardzo łatwe, nieskomplikowane a przy tym wyjątkowo smaczne ciasto.

Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.