Sernik z czekoladowymi pierniczkami

Autor:

mileneczka5

Danie: Deser

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Deser

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 25 dag mąki tortowej,
  • cukier waniliowy,
  • 15 dag masła Łaciate,
  • 2 żółtka,
  • 1/3 szklanki cukru pudru

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu Mazurski Smak,
  • 1/3 szklanka oleju,
  • 2 szklanki mleka Łaciate,
  • 7 jajek,
  • 10 dag cukru pudru,
  • 1 budyń waniliowy,
  • około 5 dag mąki tortowej,
  • około 5 dag mąki krupczatki,
  • cukier waniliowy,
  • aromat waniliowy

Dodatkowo:

  • powidła śliwkowe,
  • 2 paczki pierniczków w czekoladzie

Przygotowanie

Krok 1

Przesianą mąkę i zimne masło łączymy z cukrem waniliowym, cukrem pudrem, żółtkami zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę i odstawiamy na 30-40 minut do lodówki.



Krok 2

Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masą, dodajemy twaróg, mleko, olej, mąki, budyń waniliowy i aromat. Całość znowu ucieramy. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy, łączymy z masą serową.



Krok 3

Ciasto rozwałkowujemy, układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, rozprowadzamy bardzo cienko powidła i wylewamy na nie masę serową. Na masie serowej układamy pierniczki i delikatnie je wciskamy w masę. Pieczemy około 60 min w 180 stopniach.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.