To ciasto jest połączenie klasycznego sernika z makowcem. Jeśli lubisz oryginalne desery, ten na pewno Ci się spodoba.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 10
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
W garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło i dodajemy rozdrobione tłuczkiem herbatniki. Mieszamy. Przekładamy do formy do pieczenia, wysmarowanej tłuszczem. Spód wyrównujemy. Wstawiamy do zamrażalnika na ok. 30 min.
Przystępujemy do przygotowania masy makowej Dodajemy do gotowej masy makowej rozdrobione orzechy i całość miksujemy. Stopniowo dodajemy żółtka.
Białka ze składników na masę makową ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do pozostałych składników na makowiec. Ubijamy. Tak przygotowaną masę wlewamy do spód formy. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C.
Przygotowujemy masę serową. Ser i śmietankę Łaciatą miksujemy na gładką masę. Żółtka oddzielamy od białek. W misce dokładnie ubijamy same żółtka z cukrem. Masa powinna być puszysta. Stopniowo dodajemy masę serową i budyń. Uwaga! Cały czas miksujemy, składniki muszą się ze sobą połączyć. Na koniec dodajemy aromaty: olejek waniliowy i skórkę z pomarańczy. Miksujemy.
Białka z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do niej stopniowo masę serową. Po dokładnym ubiciu. Wykładamy ją na masę makową.
Pieczemy przez 70 min. Ciasto nie opadnie, jeżeli będzie studzone przy uchylonym piekarniku.
Dodaj komentarz