W dużej misce połącz ze sobą orzeszki ziemne, płatki owsiane, miód, masło orzechowe i mieszaj do powstania jednolitej masy. Wyłóż do tortownicy wyłożonej pergaminem i rozprowadź tak, żeby powstał równy spód. Odstawia na bok.
Oddziel białka od żółtek. Do misy robota planetarnego wrzuć żółtka i cukier puder a następnie całość zmiksuj. Do żółtek ubitych z cukrem dodaj Twaróg Łaciaty półtłusty bez laktozy, który wcześniej zmiel. Dodaj miąższ laski wanilii. Dolej Mleko Łaciate 3,2% bez laktozy Mlekpol i całość ponownie zmiksuj przy pomocy robota.
W osobnej misce ubij białka jajek z odrobiną soli do momentu uzyskania sztywnej piany. Ubite białka dodaj do masy twarogowej i delikatnie mieszaj. Gotową masę przełóż do tortownicy, po czym wstaw do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piecz przez ok. 40-45 minut.
Żurawinę podgrzej w małym rondelku. Dodaj cukier ze skórką cytryny i mieszaj. Kiedy żurawina jest już podgrzana dodaj świeże maliny.
Upieczony sernik podaj z polewą żurawinową.
Dodaj komentarz