Sernik z polewą żurawinową

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • Twaróg Łaciaty półtłusty bez laktozy Mlekpol 1 kg
  • jajka 6 sztuk
  • cukier puder 1 szklanka
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • sól szczypta
  • Mleko Łaciate 3,2% bez laktozy Mlekpol 250 ml
  • laska wanilii 1 laska
  • żurawina 100 g
  • cukier ze skórką cytryny 1 opakowanie
  • orzeszki ziemne prażone 300 g
  • płatki owsiane 35 g
  • miód 3 łyżki
  • masło orzechowe 6 łyżek
  • świeże maliny 100 g

Przygotowanie

Krok 1

W dużej misce połącz ze sobą orzeszki ziemne, płatki owsiane, miód, masło orzechowe i mieszaj do powstania jednolitej masy. Wyłóż do tortownicy wyłożonej pergaminem i rozprowadź tak, żeby powstał równy spód. Odstawia na bok.



Krok 2

Oddziel białka od żółtek. Do misy robota planetarnego wrzuć żółtka i cukier puder a następnie całość zmiksuj. Do żółtek ubitych z cukrem dodaj Twaróg Łaciaty półtłusty bez laktozy, który wcześniej zmiel. Dodaj miąższ laski wanilii. Dolej Mleko Łaciate 3,2% bez laktozy Mlekpol i całość ponownie zmiksuj przy pomocy robota.





Krok 3

W osobnej misce ubij białka jajek z odrobiną soli do momentu uzyskania sztywnej piany. Ubite białka dodaj do masy twarogowej i delikatnie mieszaj. Gotową masę przełóż do tortownicy, po czym wstaw do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piecz przez ok. 40-45 minut.



Krok 4

Żurawinę podgrzej w małym rondelku. Dodaj cukier ze skórką cytryny i mieszaj. Kiedy żurawina jest już podgrzana dodaj świeże maliny.



Krok 5

Upieczony sernik podaj z polewą żurawinową.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.