Danie: Podwieczorek
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Białka ubić na sztywno. Następnie nadal ubijając wsypywać po trochu cukru, a na końcu żółtka. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać i przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 25 minut.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Następnie dodać budynie, ser, a na końcu wystudzone masło. Zmiksować. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą serową. Wylać ją na biszkopt i piec z termoobiegiem w 160°C przez kwadrans, a następnie po 15 minut zwiększyć temperaturę o 10°C i wyłączyć termoobieg. W sumie piec około godziny.
Po upieczeniu zostawić na pół godziny w uchylonym piekarniku, a następnie wyjąć i wystudzić.
Pomarańcze obrać i pokroić w plastry. Sok pomarańczowy zagotować, wsypać galaretki i rozpuścić je, odstawić do wystudzenia. Kiedy galaretka zacznie mocno tężeć kawałki pomarańczy ułożyć na serniku i zalać galaretką. Odstawić do całkowitego stężenia na kilka godzin, najlepiej do lodówki.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
Ciasteczkowa Pani :)
Opublikowany: 2018-02-19 22:48:00
Serniczek pierwsza klasa