Sernik z solonym karmelem

Autor:

Anna Mochocka

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Masa serowa

  • 1 kg tłustego sera,
  • 8 jajek,
  • 200 g masła Łaciate,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • cukier waniliowy,
  • kilka kropel olejku pomarańczowego,
  • 1 budyń śmietankowy

Solony karmel

  • szklanka cukru,,
  • 200 ml kremówki 30 %,,
  • 1/2 szklanki wody,,
  • 2 łyżki masła,
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej,

Przygotowanie

solony karmel

Na patelnie o grubym dnie wsypujemy cukier i rozkładamy go po całym dnie. Podgrzewamy do momentu aż się rozpuści i nabierze brązowego koloru. Do rozpuszczonego cukru, ostrożnie bo może pryskać wlewamy wodę. Mieszamy i podgrzewamy do momentu uzyskania ponownie gładkiej masy. Następnie wlewamy śmietankę, dodajemy masło, sól i gotujemy około 5 minut, aż sos zgęstnieje.



Masa serowa

Ser mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa lub miksujemy za pomocą blendera na gładką masę.Żółtka ucieramy z cukrami na puszystą jasną masę. Cały czas ucierając dodajemy stopniowo na przemian ser i miękkie masło.Wlewamy kilka kropel olejku pomarańczowego i dodajemy budyń. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy serowej i mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Masę serową wlewamy do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia o średnicy 24 cm i pieczemy 60 minut w temperaturze 180 C. Po upieczeniu studzimy przy uchylonych drzwiach piekarnika. Zimny sernik polewamy solonym karmelem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.