Seromakowiec

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Masa serowa

  • 1,20 kg sera twarogowego z Mlekpolu,
  • 1 budyń śmietankowy,
  • 200 masła Mlekpol,
  • 5 jajek,
  • 3/4 szklanki cukru

Masa makowa

  • 900 g masy makowej,
  • 5 jajek,
  • pół szklani maki pszennej,
  • pół szklanki cukru,
  • 150 g masła Łaciate

spód

  • herbatniki-ok 25 sztuk,
  • 1 łyżka masła Łaciate

Przygotowanie

Masa serowa

Ser mielimy dwa razy.Miękkie masło miksujemy z cukrem i żółtkami.Dodajemy zmielony ser oraz budyń i dokładnie mieszamy.Białka jaj ubijamy na sztywną pianę.Do masy serowej dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.





Masa makowa

Masło rozpuszczamy odstawiamy do przestudzenia.Żółtka ubijamy z cukrem,a następnie dodajemy przestudzone masło.Dodajemy masę makową oraz mąkę i mieszamy.Białka ubijamy na sztywno dodajemy do maku,delikatnie mieszamy.





Blaszka

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.Dno blaszki smarujemy masłem i wykładamy herbatnikami.





Krok 4

Na herbatniki wkładamy naprzemiennie raz łyżkę masy makowej,raz łyżkę masy serowej. Drugą warstwę wkładamy tak samo tylko odwrotnie.Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 i pieczemy ok 80 minut.





Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.