Serowe fondue

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 1 szklanka białego wina
  • 50 ml wiśniówki
  • 400 g sera gruyer
  • 200 g sera ementaler
  • 2 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 szt. ząbek czosnku
  • sok z cytryny
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz
  • bagietka

Przygotowanie

Krok 1

Sery zetrzyj na tarce. Czosnek drobno pokrój lub zmiażdż i wysmaruj nim garnek do fondue. Do garnka wsyp starte sery i wino. Skrop niewielką ilością soku z cytryny. Całość podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając.



Krok 2

Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z wiśniówką i dodaj do serowej masy. Podgrzewaj, aż mieszanina uzyska jednolitą konsystencję. Dopraw gałką muszkatołową i pieprzem. Podawaj z bagietką.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.