Cukinie umyć i razem ze skórką pokroić na 1 cm krążki, oprószyć solą, pozostawić na 10 minut. Gdy cukinia puści sok osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć pieprzem, posmarować oliwą. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z piwem, oliwą, mieloną papryką, miodem, ketchupem, chili i przyprawą do kurczaka. Dokładnie umyte skrzydełka osuszyć papierowym ręcznikiem, usunąć najcieńszą porcję, a resztę podzielić na 2 części. ( do grillowania wykorzystałam najgrubsze porcje skrzydełek ) Natrzeć solą i pieprzem, zanurzyć w przygotowanej marynacie, przykryć folią i pozostawić w chłodnym miejscu na 2-3 godziny. Następnie mięso ułożyć na aluminiowej tacce, włożyć na rozgrzany grill, przykryć i grillować pod po 15 minut z każdej strony. Pod koniec na tackę ułożyć przygotowane cukinie i pieczywo, piec po 1 minucie z każdej strony.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Cukinie umyć i razem ze skórką pokroić na 1 cm krążki, oprószyć solą, pozostawić na 10 minut. Gdy cukinia puści sok osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć pieprzem, posmarować oliwą. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z piwem, oliwą, mieloną papryką, miodem, ketchupem, chili i przyprawą do kurczaka.
Dokładnie umyte skrzydełka osuszyć papierowym ręcznikiem, usunąć najcieńszą porcję, a resztę podzielić na 2 części ( do grillowania można wykorzystać najgrubsze porcje skrzydełek ). Natrzeć solą i pieprzem, zanurzyć w przygotowanej marynacie, przykryć folią i pozostawić w chłodnym miejscu na 2-3 godziny.
Następnie mięso ułożyć na aluminiowej tacce, włożyć na rozgrzany grill, przykryć i grillować po 15 minut z każdej strony. Pod koniec na tackę ułożyć przygotowane cukinie i pieczywo, piec po 1 minucie z każdej strony.
Takie skrzydełka podawać z grillowanym pieczywem, cukinią z dodatkiem pomidorków koktajlowych i świeżej bazylii.
Dodaj komentarz