Skrzydełka z grilla

Cukinie umyć i razem ze skórką pokroić na 1 cm krążki, oprószyć solą, pozostawić na 10 minut. Gdy cukinia puści sok osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć pieprzem, posmarować oliwą. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z piwem, oliwą, mieloną papryką, miodem, ketchupem, chili i przyprawą do kurczaka. Dokładnie umyte skrzydełka osuszyć papierowym ręcznikiem, usunąć najcieńszą porcję, a resztę podzielić na 2 części. ( do grillowania wykorzystałam najgrubsze porcje skrzydełek ) Natrzeć solą i pieprzem, zanurzyć w przygotowanej marynacie, przykryć folią i pozostawić w chłodnym miejscu na 2-3 godziny. Następnie mięso ułożyć na aluminiowej tacce, włożyć na rozgrzany grill, przykryć i grillować pod po 15 minut z każdej strony. Pod koniec na tackę ułożyć przygotowane cukinie i pieczywo, piec po 1 minucie z każdej strony.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 70 dag skrzydełek z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • ¼ łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 2-3 łyżki piwa jabłkowego
  • 1 łyżka ketchupu
  • Sól, pieprz do smaku

Dodatki:

  • Cukinia
  • Sól i pieprz
  • Chleb tostowy
  • Bazylia świeża
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie

Krok 1

Cukinie umyć i razem ze skórką pokroić na 1 cm krążki, oprószyć solą, pozostawić na 10 minut. Gdy cukinia puści sok osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć pieprzem, posmarować oliwą. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z piwem, oliwą, mieloną papryką, miodem, ketchupem, chili i przyprawą do kurczaka.





Krok 2

Dokładnie umyte skrzydełka osuszyć papierowym ręcznikiem, usunąć najcieńszą porcję, a resztę podzielić na 2 części ( do grillowania można wykorzystać najgrubsze porcje skrzydełek ). Natrzeć solą i pieprzem, zanurzyć w przygotowanej marynacie, przykryć folią i pozostawić w chłodnym miejscu na 2-3 godziny.





Krok 3

Następnie mięso ułożyć na aluminiowej tacce, włożyć na rozgrzany grill, przykryć i grillować po 15 minut z każdej strony. Pod koniec na tackę ułożyć przygotowane cukinie i pieczywo, piec po 1 minucie z każdej strony.



Krok 4

Takie skrzydełka podawać z grillowanym pieczywem, cukinią z dodatkiem pomidorków koktajlowych i świeżej bazylii.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.