Obrany czosnek przecisnąć przez praskę. Połączyć z olejem, miodem, papryką wędzoną i sosem sojowym, dokładnie wymieszać.
Umyte skrzydełka osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą, oprószyć pieprzem.
Ze wszystkich stron obtoczyć w przygotowanej marynacie. Odłożyć w chłodne miejsce na 1-2 godziny.
Następnie skrzydełka razem z marynatą ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wlać kilka łyżek wody, przykryć aluminiową folią.
Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 45-50 minut. 10 minut przed końcem pieczenia z mięsa usunąć folię, aby nabrało rumianego koloru i miało chrupiącą skórkę.
Skrzydełka marynowane w czosnku, miodzie i wędzonej papryce, upieczone w piekarniku są przepyszne i mają chrupiącą skórkę.
Dodaj komentarz