Skrzydełka z kurczaka w miodzie

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 skrzydełka z kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka oleju
  • 0,5 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

Krok 1

Obrany czosnek przecisnąć przez praskę. Połączyć z olejem, miodem, papryką wędzoną i sosem sojowym, dokładnie wymieszać.





Krok 2

Umyte skrzydełka osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą, oprószyć pieprzem.





Krok 3

Ze wszystkich stron obtoczyć w przygotowanej marynacie. Odłożyć w chłodne miejsce na 1-2 godziny.





Krok 4

Następnie skrzydełka razem z marynatą ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wlać kilka łyżek wody, przykryć aluminiową folią.





Krok 5

Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 45-50 minut. 10 minut przed końcem pieczenia z mięsa usunąć folię, aby nabrało rumianego koloru i miało chrupiącą skórkę.





Wskazówki

Skrzydełka marynowane w czosnku, miodzie i wędzonej papryce, upieczone w piekarniku są przepyszne i mają chrupiącą skórkę.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.