Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem

Przekąski z ciasta francuskiego to hit każdej imprezy. Są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Dziś proponujemy wersję a la pizza - z mozzarellą, szynką i ketchupem, która sprawdzi się również jako śniadanie lub kolacja. Ślimaczki dobrze smakują także na zimno, więc można spakować je dziecku do szkoły.

Danie: Śniadanie, Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Śniadanie, Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 275 g ciasta francuskiego,
  • - 150 g sera mozzarella Mlekpol,
  • - 100 g ulubionej szynki,
  • - 5 łyżek ketchupu,
  • - 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nagrzać do 200°C.



Krok 2

Mozzarellę zetrzeć na małych oczkach tarki. Rozwinąć arkusz ciasta francuskiego, posmarować ketchupem i posypać ziołami prowansalskimi. Rozłożyć plastry szynki, a następnie całość posypać równomiernie mozzarellą.



Krok 3

Ciasto francuskie zawinąć w ciasny rulon. Pokroić na plastry o grubości około 2-3 cm.



Krok 4

Ślimaczki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odstępy (ciasto urośnie).



Krok 5

Blaszkę wstawić do piekarnika. Piec około 15 minut. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.