Przekąski z ciasta francuskiego to hit każdej imprezy. Są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Dziś proponujemy wersję a la pizza - z mozzarellą, szynką i ketchupem, która sprawdzi się również jako śniadanie lub kolacja. Ślimaczki dobrze smakują także na zimno, więc można spakować je dziecku do szkoły.
Danie: Śniadanie, Kolacja
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Piekarnik nagrzać do 200°C.
Mozzarellę zetrzeć na małych oczkach tarki. Rozwinąć arkusz ciasta francuskiego, posmarować ketchupem i posypać ziołami prowansalskimi. Rozłożyć plastry szynki, a następnie całość posypać równomiernie mozzarellą.
Ciasto francuskie zawinąć w ciasny rulon. Pokroić na plastry o grubości około 2-3 cm.
Ślimaczki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odstępy (ciasto urośnie).
Blaszkę wstawić do piekarnika. Piec około 15 minut. Smacznego!
Dodaj komentarz