Słodkie pierogi leniwe

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 500 g półtłustego twarogu Mazurski Smak
  • 1 duże jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • DODATKI
  • roztopione masło Mazurski Smak
  • ok. 350 g gęstej śmietany Mazurski Smak 18%
  • cukier wanilinowy
  • cukier biały + opcjonalnie brązowy
  • 200 g mrożonych owoców (dowolne)
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • cynamon

Przygotowanie

Krok 1

Twaróg włożyć do miski razem z jajkiem oraz szczyptą soli i dokładnie rozgnieść praską do ziemniaków.



Krok 2

Na stolnicę wysypać 2 łyżki mąki, wyłożyć twaróg z jajkiem, na wierzch przesiać mąkę ziemniaczaną i resztę mąki.



Krok 3

Zagnieść szybko składniki łącząc je w kulę, w razie potrzeby podsypać stolnicę niewielką ilością mąki. Ciasto podzielić na 4 części, z każdej uformować wałek, w razie potrzeby podsypując mąką, następnie rozpłaszczyć go szerokim nożem i kroić ukośnie na kawałki.



Krok 4

Zagotować wodę w dużym garnku, dodać 1/2 łyżeczki soli i włożyć kluski. Gotować przez około minutę od wypłynięcia na powierzchnię.



Krok 5

Śmietanę wymieszać z 2 łyżeczkami cukru wanilinowego oraz białym cukrem. Owoce włożyć do rondelka lub garnka i podgrzewać aż się rozmrożą, w międzyczasie 1 - 2 razy zamieszać. Na koniec wymieszać z mąką ziemniaczaną. Jeśli owoce są bardzo kwaśne można je posłodzić.
Kluski wyłożyć na talerze, skropić roztopionym masłem, posypać brązowym lub białym cukrem i cynamonem jeśli lubimy, polać śmietaną i sosem owocowym.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.