Twaróg włożyć do miski razem z jajkiem oraz szczyptą soli i dokładnie rozgnieść praską do ziemniaków.
Na stolnicę wysypać 2 łyżki mąki, wyłożyć twaróg z jajkiem, na wierzch przesiać mąkę ziemniaczaną i resztę mąki.
Zagnieść szybko składniki łącząc je w kulę, w razie potrzeby podsypać stolnicę niewielką ilością mąki. Ciasto podzielić na 4 części, z każdej uformować wałek, w razie potrzeby podsypując mąką, następnie rozpłaszczyć go szerokim nożem i kroić ukośnie na kawałki.
Zagotować wodę w dużym garnku, dodać 1/2 łyżeczki soli i włożyć kluski. Gotować przez około minutę od wypłynięcia na powierzchnię.
Śmietanę wymieszać z 2 łyżeczkami cukru wanilinowego oraz białym cukrem. Owoce włożyć do rondelka lub garnka i podgrzewać aż się rozmrożą, w międzyczasie 1 - 2 razy zamieszać. Na koniec wymieszać z mąką ziemniaczaną. Jeśli owoce są bardzo kwaśne można je posłodzić.
Kluski wyłożyć na talerze, skropić roztopionym masłem, posypać brązowym lub białym cukrem i cynamonem jeśli lubimy, polać śmietaną i sosem owocowym.
Dodaj komentarz