Smakowe chipsy ziemniaczane

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • 0,5-1 łyżeczka mielonego kolorowego pieprzu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 500 g ziemniaków
  • 1,5 l oleju słonecznikowego
  • papier kuchenny

Przygotowanie

Krok 1

Łyżeczkę soli mieszamy z pieprzem. Pozostałą sól rozcieramy na drobno z tymiankiem w moździerzu. Ziemniaki obieramy i strugamy za pomocą obieraczki do warzyw na cienkie plasterki o grubości 1 mm.



Krok 2

Olej rozgrzewamy w szerokim rondlu do momentu, aż po włożeniu drewnianej łyżki ukażą się na niej pęcherzyki. Plasterki ziemniaków frytujemy małymi porcjami mniej więcej przez 30 sekund, aż lekko zbrązowieją na brzegach. Wyjmujemy sitkiem lub łyżką cedzakową, układamy obok siebie na papierowych ręcznikach i dobrze osączamy.



Krok 3

Przekładamy każdorazowo połowę chipsów do miski i dodajemy mieszankę tymianku i soli lub pieprzu i soli. Podajemy natychmiast.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.