Smalec z grochu

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • SMALEC
  • groch – 2 szklanki
  • cebula – 2 szt.
  • jabłko – 1 szt.
  • czosnek – 3-4 ząbki
  • majeranek – 1 łyżeczka
  • olej z pestek winogron – 1 łyżka
  • sól
  • pieprz
  • SKWARKI
  • pietruszka – 1 szt.
  • sos sojowy – 2 łyżki
  • olej z pestek winogron – 1 łyżka

Przygotowanie

Krok 1

Groch moczymy w wodzie przez 2-3 godziny. Odcedzamy, zalewamy wodą w garnku i gotujemy na małym ogniu do miękkości – ok. 1 godziny. Pod koniec gotowania solimy do smaku. Ugotowany groch odcedzamy i studzimy. Rozgniatamy widelcem lub praską do ziemniaków.



Krok 2

Korzeń pietruszki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Tak przygotowaną marynujemy w sosie sojowym przez 10-15 minut. Rozgrzewamy patelnię i smażymy pietruszkę na oleju tak długo, aż nabierze koloru i zacznie przypominać skwarki. Odstawiamy, studzimy.



Krok 3

Cebulę i jabłko kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i szklimy na nim cebulę. Dodajemy czosnek i jabłko. Wszystkie składniki smażymy do momentu, w którym jabłko będzie miękkie. Przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Usmażone składniki łączymy z ugotowanym i rozgniecionym grochem. Dodajemy skwarki, całość mieszamy i odstawiamy smalec na godzinę, by smaki się przegryzły. Smalec podajemy z chlebem razowym i kiszonym ogórkiem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.