Pyszne, wakacyjne ciasto ze świeżymi owocami. Prosty deser, który przygotujesz bez pieczenia.
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Owoce umyj, osusz, opcjonalnie pokrój na mniejsze kawałki
Galaretkę krystaliczną przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wystudź.
Przygotuj silikonową formę - na dnie ułóż owoce i zalej tężejącą galaretką, wstaw do lodówki.
Śmietankę 30% ubij na sztywno, dodaj do niej śmietanę 18% oraz jogurt grecki, zmiksuj do połączenia składników.
Drugą galaretkę krystaliczną rozpuść w 200 ml gorącej wody razem z 4 łyżkami żelatyny, cukrem waniliowym oraz cukrem pudrem. Dokładnie wymieszaj. Galaretkę połącz dokładnie z masą śmietanowo - jogurtową. Uważaj aby nie powstały grudki, jeśli jednak się pojawią -przetrzyj masę przez sitko.
Gdy owoce z galaretką całkowicie stężeją, przelej masę i wyrównaj z wierzchu. Wstaw do lodówki na minimum 3 godziny.
Gdy ciasto stężeje, ostrożnie wyjmij je z formy i odwróć tak aby owoce były na górze.
Smacznego!
Dodaj komentarz