Śniadaniowe ciasto z rogalików

Urozmaić swoje śniadanie i spróbuj naszego rewelacyjnego ciasta z rogalików. Wypełnione jest masą twarogową, która podbije Twoje kubki smakowe! Koniecznie musisz zrobić takie w domu, bo warto!

Do kompletu z ciachem polecamy gorącą czekoladę orzechową.

Danie: Śniadanie

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze, Orzechy

Bez laktozy

Danie: Śniadanie

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze, Orzechy

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 7 croissantów lub rogalików
  • 4 brzoskwinie
  • 125 g twarogu Mazurski smak bez laktozy
  • 6 jajek
  • 1 szklanka mleka Łaciate 3,2% bez laktozy
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 2-3 łyżeczki żurawiny
  • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • 1 szczypta soli
  • 1 garść orzechów
  • 1 listek świeżej melisy

Przygotowanie

Krok 1

Croissanty przekrój na pół, a następnie wzdłuż. Ułóż połowę na blasze, dziubkami do środka. Twaróg pokrusz drobno i wyłóż bezpośrednio na croissanty. Brzoskwinie pokrój w ćwiartki i także ułóż na croissantach. Całość posyp mielonym cynamonem. Na koniec dodaj żurawinę. Pozostałe rogaliki ułóż na wierzchu tak, aby pokryły owoce.



Krok 2

Przygotuj masę jajeczną. Do miski wbij jajka i dodaj mleko. Dodaj startą na tarce skórkę z cytryny oraz cukier z wanilią. Całość wymieszaj trzepaczką, aż do połączenia się składników.



Krok 3

Całość dania polej masą jajeczną i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 50 min, program góra – dół.



Krok 4

Na suchej patelni upraż orzechy.



Krok 5

Gotowe ciasto wyciągnij z piekarnika i posyp cukrem pudrem. Udekoruj orzechami i listkiem melisy. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.