Dwie główki czosnku zawiń w folię aluminiową i włóż do piekarnika na 10-15 min na 190°C. Czosnek ma zrobić się miękki. Makaron ugotuj al dente, zgodnie z opisem na opakowaniu (do gotowanej wody dodaj sól i odrobinę oleju z suszonych pomidorów).
Pokrojony w kosteczkę boczek wrzuć na rozgrzaną patelnię i mocno go przesmaż. Do naczynia żaroodpornego włóż zmoczony papier pergaminowy. Ułóż na nim pomidory koktajlowe, a potem podlej je oliwą z suszonych pomidorów. Dodaj pieprz, sól i kilka pokruszonych pistacji. Całość włóż do piekarnika na 10 minut.
Upieczony w piekarniku czosnek wyciągnij z folii, wyciśnij ząbki i rozgnieć je nożem lub widelcem. Z boczku odsącz nadmiar tłuszczu.
Na patelnię, na której smażył się boczek, dodaj śmietankę, a potem stopniowo dodawaj: czosnek, biały mielony pieprz oraz szczyptę soli.
Do zagotowanej śmietanki dodaj boczek, makaron i żółtka. Całość energicznie i dokładnie wymieszaj. Smacznego!
Dodaj komentarz