Sos śmietanowy z pieczonym czosnkiem

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 200 g boczku wędzonego
  • 1/2 l śmietanki UHT Łaciata 30%
  • 2 główki czosnku
  • 100 g suszonych pomidorów z oliwą
  • 4 żółtka
  • biały pieprz mielony

Przygotowanie

Krok 1

Dwie główki czosnku zawiń w folię aluminiową i włóż do piekarnika na 10-15 min na 190°C. Czosnek ma zrobić się miękki. Makaron ugotuj al dente, zgodnie z opisem na opakowaniu (do gotowanej wody dodaj sól i odrobinę oleju z suszonych pomidorów).



Krok 2 

Pokrojony w kosteczkę boczek wrzuć na rozgrzaną patelnię i mocno go przesmaż. Do naczynia żaroodpornego włóż zmoczony papier pergaminowy. Ułóż na nim pomidory koktajlowe, a potem podlej je oliwą z suszonych pomidorów. Dodaj pieprz, sól i kilka pokruszonych pistacji. Całość włóż do piekarnika na 10 minut.



Krok 3

Upieczony w piekarniku czosnek wyciągnij z folii, wyciśnij ząbki i rozgnieć je nożem lub widelcem. Z boczku odsącz nadmiar tłuszczu.



Krok 4

Na patelnię, na której smażył się boczek, dodaj śmietankę, a potem stopniowo dodawaj: czosnek, biały mielony pieprz oraz szczyptę soli.



Krok 5

Do zagotowanej śmietanki dodaj boczek, makaron i żółtka. Całość energicznie i dokładnie wymieszaj. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.