Aromatyczny i oryginalny sos chrzanowy. Koniecznie wypróbuj ten przepis.
Osób: 2-4
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Ze śmietanką
Na patelni rozgrzewamy olej i masło. Na rozgrzany tłuszcz wsypujemy mąkę.
Przesmażamy mąkę z tłuszczem przez 2-3 min. energicznie mieszając ją trzepaczką, by nie przypaliła się.
Do mąki z tłuszczem powoli wlewamy mleko cienkim strumieniem, jednocześnie cały czas energicznie mieszając sos trzepaczką, by nie utworzyły się w nim grudki.
Sos doprawiamy solą, cukrem, sokiem z cytryny oraz wzbogacamy jego smak dodając śmietankę Łaciatą. Na koniec dodajemy świeżo zmielony, czarny pieprz i całe ziarna zielonego pieprzu.
Do gotowego sosu beszamelowego, tuż przed podaniem, dodajemy chrzan i mieszając doprowadzamy sos do wrzenia. Podajemy do gotowanych mięs, szynki, ozorków lub kiełbasy.
Dodaj komentarz