Sos do makaronu

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 2 czubate łyżki gęstego przecieru pomidorowego
  • puszka krojonych pomidorów
  • spora łyżka masła Łaciate
  • 100 ml mleka Łaciate 3,2%
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Obrany czosnek pokrój na bardzo cienkie plasterki.
W rondlu rozpuść masło, wrzuć czosnek, smaż mieszając przez pół minuty, dodaj przecier pomidorowy. Cały czas mieszając smaż na średnim ogniu przez 2 minuty. Dodaj pomidory z puszki oraz przyprawy, zamieszaj i duś pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut. Wlej mleko, zamieszaj i doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu co chwilę mieszając przez 3-4 minuty.



Krok 2

Jeśli sos jest zbyt gęsty dodaj trochę mleka, jeśli zaś za rzadki, przecieru pomidorowego. Udekoruj listkami świeżej bazylii.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.