Sos holenderski

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 2 żółtka (ciepłe, nie z lodówki)
  • 50 g masła
  • sok z cytryny (około 2 łyżeczek)
  • sól, zmielony pieprz (najlepiej biały)

Przygotowanie

Krok 1

Masło roztopić i podgrzać (ma być gorące), usunąć powstałą pianę z powierzchni.



Krok 2

Żółtka ogrzane do temperatury pokojowej ubić na pianę z dodatkiem soku z cytryny, soli i pieprzu. Wciąż ubijając, stopniowo dodawać gorące masło. Na koniec sos powinien puszysty i gęsty.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.