sos karmelowy

Osób: 5

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 5

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

składniki

  • 100 g cukru
  • 50 g masła
  • 100 ml śmietanki 36% ewentualnie 30%

Przygotowanie

Krok 1

Do szerokiego garnka lub dużej patelnię wsypać cukier i rozprowadzić go po całej powierzchni. Postawić na ogniu i podgrzewać na większym ogniu bez mieszania przez kilka minut, do momentu aż cukier się rozpuści i zrobi się brązowy, miejscami zacznie się też dymić, ale nie może się spalić.



Krok 2

Gdy cały cukier się rozpuści zmniejszyć ogień do minimum i dodać masło, mieszać aż się rozpuści i połączy z karmelem. Dodać śmietankę, wyłączyć ogień i mieszać na jednolitą masę przez ok. pół minuty.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.