Pieczarki to chyba najczęściej podawane grzyby. Sos jest bardzo delikatny i aromatyczny.
Osób: 4
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Ze śmietanką
Pieczarki myjemy i kroimy w plastry. Cebulę obieramy i szatkujemy w drobną kostkę.
Na patelnię wlewamy połowę oleju i gdy tłuszcz się rozgrzeje wrzucamy pieczarki. Smażymy, aż się zrumienią. Wówczas dodajemy cebulkę. Gdy cebulka zeszkli się dodajemy odrobinę wody i dusimy pod przykryciem 2-3 minuty.
W tym czasie z reszty oleju i mąki przygotowujemy białą zasmażkę.
Na zasmażkę wlewamy pieczarki, mieszamy. Do powstałego sosu powoli wlewamy mleko cienkim strumieniem, jednocześnie cały czas energicznie mieszając sos trzepaczką, by nie utworzyły się w nim grudki. Sos, powinien mieć konsystencję budyniu.
Sos doprawiamy solą, cukrem, pieprzem i tymiankiem oraz wzbogacamy jego smak dodając śmietankę Łaciatą.
Jeśli sos jest zbyt gesty by go podgrzać, wystarczy dodać do niego odpowiednią ilość mleka.
Dodaj komentarz