Sos pieczarkowo-śmietankowy

Pieczarki to chyba najczęściej podawane grzyby. Sos jest bardzo delikatny i aromatyczny.

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 30 dag pieczarek
  • 1 nieduża cebula
  • 4 łyżki oleju
  • 3-4 łyżki mąki
  • 1- 1 ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki Śmietanki Łaciatej 12%
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • świeży tymianek i kilka gałązek do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Pieczarki myjemy i kroimy w plastry. Cebulę obieramy i szatkujemy w drobną kostkę.



Krok 2

Na patelnię wlewamy połowę oleju i gdy tłuszcz się rozgrzeje wrzucamy pieczarki. Smażymy, aż się zrumienią. Wówczas dodajemy cebulkę. Gdy cebulka zeszkli się dodajemy odrobinę wody i dusimy pod przykryciem 2-3 minuty.



Krok 3

W tym czasie z reszty oleju i mąki przygotowujemy białą zasmażkę.



Krok 4

Na zasmażkę wlewamy pieczarki, mieszamy. Do powstałego sosu powoli wlewamy mleko cienkim strumieniem, jednocześnie cały czas energicznie mieszając sos trzepaczką, by nie utworzyły się w nim grudki. Sos, powinien mieć konsystencję budyniu.



Krok 5

Sos doprawiamy solą, cukrem, pieprzem i tymiankiem oraz wzbogacamy jego smak dodając śmietankę Łaciatą.



Wskazówki

Jeśli sos jest zbyt gesty by go podgrzać, wystarczy dodać do niego odpowiednią ilość mleka.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.