Sos pieczeniowy ciemny

Ciemny sos pieczeniowy jest nieodłącznym dopełnieniem obiadu. Jednak można go podawać również do klusek śląskich, kładzionych, kopytek czy różnych rodzajów kasz. Najlepszy jest oczywiście ten domowy, aromatyczny i pełen smaków.

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1- 2 szklanki wywaru z pieczonego mięsa (pieczeń z karkówki)
  • - 1-2 łyżki mąki
  • - ½ szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • - 2 łyżeczki cukru
  • - ¼ łyżeczki soli
  • - zmielony pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Karkówkę dusimy w żaroodpornym naczyniu, podlewając co jakiś czas mięso wodą. Z tak upieczonego mięsa, odlewamy 1-2 szklanki esencjonalnego wywaru.



Krok 2

Wywar wlewamy do rondelka. Doprowadzamy do wrzenia.



Krok 3

Mąkę rozprowadzamy w winie i powoli, cienkim strumieniem wlewamy zawiesinę do wrzącego wywaru, jednocześnie energicznie mieszając go trzepaczką. Powstały w ten sposób sos powinien mieć konsystencję luźnego kisielu.



Krok 4

Sos doprawiamy do smaku solą, cukrem i świeżo zmielonym pieprzem, raz jeszcze zagotowujemy go i przelewamy do sosjerki. Podajemy do pieczeni.



Wskazówki

Wywar z pieczeni można przechowywać w lodówce w zamkniętych na gorąco słoiczkach. Esencjonalny wywar po zastygnięciu ścina się na galaretkę.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.