Spaghetti a la carbonara

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 400 g cienkiego spaghetti
  • 150 g suszonego,dojrzewającego boczku lub pancetta
  • 80 g parmezanu
  • 4 świeże organiczne jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • trochę wody do gotowania makaronu lub śmietany
  • liście bazylii
  • 1 łyżka masła
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie

Krok 1

Boczek pokroić na cienkie paski i smażyć na oliwie z oliwek, aż bedzie chrupiący. Zdjąć z patelni i odsączyć na ręczniku papierowym.
Czosnek pokroić bardzo drobno i prze chwilę podsmażać.



Krok 2

Zetrzeć parmezan i umieścić w duzej misce, dodać jajka. Dobrze wymieszać składniki i doprawić do smaku gałlka muszkatolowa, sola i pieprzem.



Krok 3

Ugotować makaron al dente w osolonej wody. Odstawić na chwilę, aby przestygł. Zbyt gorący może ściąć sos.



Krok 4

Dodać makaron do sosu, podlać odrobiną gorącej wody, w której gotowaliśmy makaron lub śmietaną, aby makaron nie byl zbyt suchy. Dodać boczek, czosnek i troche masla.



Krok 5

Wszystko dokładnie wymieszać, podawać z listkami bazylii.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.