Steki jagnięce to pyszne danie, łatwe i dość szybkie w przygotowaniu. Odpowiednio przygotowany, aromatyczny kolorowy sos wspaniale smakuje ze smażonymi stekami i cukinią. Danie możemy podawać z bagietką.
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Odkładamy 2 łyżki oliwy, a resztę podgrzewamy na głębokiej patelni, na którą wrzucamy cebulę, pokrojoną w średniej grubości paski marchew, paprykę, cukinię oraz koper włoski, czosnek i zioła. Dodajemy także liście laurowe. Całość smażymy 10 minut, aż zmiękną i zarumienią się.
Steki z obu stron smarujemy dokładnie pozostałą oliwą i posypujemy solą i pieprzem. Następnie całość smażymy na patelni przez 8 minut, aby steki były różowe w środku. Po usmażeniu zdejmujemy je z ognia.
Na koniec dodajemy pomidory i dusimy przez 4 minuty, aż zmiękną. Steki dodajemy do warzyw. Przyrządzoną potrawę dekorujemy drobno posiekaną natką pietruszki.
Dodaj komentarz