Steki jagnięce z cukinią po prowansalsku

Steki jagnięce to pyszne danie, łatwe i dość szybkie w przygotowaniu. Odpowiednio przygotowany, aromatyczny kolorowy sos wspaniale smakuje ze smażonymi stekami i cukinią. Danie możemy podawać z bagietką.

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 600 g steków z udźca jagnięcego
  • - 4 liście laurowe
  • - 6 łyżek oliwy z oliwek
  • - 1 marchewka
  • - 1 czerwona cebula
  • - 1 czerwona papryka
  • - 2 cukinie
  • - 1 koper włoski
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 5 łyżeczek ziół prowansalskich
  • - 4 pomidory
  • - 1 natka pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Odkładamy 2 łyżki oliwy, a resztę podgrzewamy na głębokiej patelni, na którą wrzucamy cebulę, pokrojoną w średniej grubości paski marchew, paprykę, cukinię oraz koper włoski, czosnek i zioła. Dodajemy także liście laurowe. Całość smażymy 10 minut, aż zmiękną i zarumienią się.



Krok 2

Steki z obu stron smarujemy dokładnie pozostałą oliwą i posypujemy solą i pieprzem. Następnie całość smażymy na patelni przez 8 minut, aby steki były różowe w środku. Po usmażeniu zdejmujemy je z ognia.



Krok 3

Na koniec dodajemy pomidory i dusimy przez 4 minuty, aż zmiękną. Steki dodajemy do warzyw. Przyrządzoną potrawę dekorujemy drobno posiekaną natką pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.