Surówka z dyni i pieczarek

Osób: 1

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 1

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 filiżanki startej surowej dyni
  • 1 łyżka startej cebuli
  • 2 szczypty świeżo zmielonego pieprzu
  • szczypta tartej gałki muszkatołowej
  • 2 filiżanki pokrojonych w plasterki surowych pieczarek
  • 6 czarnych oliwek
  • garść rukoli
  • 2 czubate łyżki twarogu Mazurski Smak półtłusty
  • sól morska (opcjonalnie)
  • około 4 łyżek oliwy z oliwek extra virgin

Przygotowanie

Krok 1

Rodzynki zalej wrzątkiem i namocz przez ok. 10 minut. Dynię opłucz, obierz, pokrój, a miąższ zetrzyj na tarce o dużych oczkach.



Krok 2

Odmierz 2 filiżanki tartej dyni i włóż ją do większej miski. Dodaj startą cebulę, świeżo zmielony pieprz i gałkę muszkatołową. Wszystko dokładnie wymieszaj.



Krok 3

Dodaj pokrojone pieczarki, oliwki przekrojone na poł, odsączone rodzynki oraz rukolę. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą. Polej oliwą z oliwek extra virgin.



Krok 4

Delikatnie wymieszaj, posyp rozdrobnionym twarogiem i od razu podawaj. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.