Święta to niekoniecznie tylko barszcz – mamy dla Was propozycję na inną, aromatyczną i pełną umami zupę. Ta świąteczna zupa grzybowa z borowików i prawdziwków to prawdziwy raj dla podniebienia. Kremowa i tryskająca zapachem świąt z dodatkiem śmietanki Łaciatej.
Danie: Zupy
Osób: 6
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Suszone grzyby zalej 300ml wody i odstaw na kilka godzin lub na całą noc. Mrożone grzyby rozmrażaj w misce. Zachowaj wodę z obu grzybów.
Szalotkę i czosnek posiekaj, a ziemniaki i marchew obierz, umyj i pokrój w kostkę.
W rondlu roztop masło, wrzuć cebulę i rozmaryn, a po 2 minutach czosnek. Smaż chwilę i wlej wino. Po 5 minutach wyjmij gałązkę rozmarynu, wrzuć ziemniaki i marchew, zalej wodą (użyj wody w której moczyły się grzyby) oraz bulionem i gotuj 10 minut.
Dodaj grzyby (większe kawałki pokrój w kostkę), mrożone grzyby dodaj wraz z wodą, którą zostawiły. Gotuj kolejne 10 minut i przypraw do smaku solą i pieprzem.
Rozrób mąkę w szklance z odrobiną wody, a potem dodaj do zupy i wymieszaj.
Na koniec wlej śmietankę i wymieszaj.
Przelej zupę do miseczek i udekoruj rozmarynem. Smacznego!
Dodaj komentarz