Jabłka myjemy, osuszamy, w miejsce ogonka wciskamy wykałaczki.
Na deskę do krojenia wykładamy papier do pieczenie, miejsca na które będziemy odkładać jabłka w karmelu smarujemy cienko olejem.
Do małego rondelka wspujemy cukier, dodajemy wodę i miód.
Wszystkie składniki mieszamy i zagotowujemy, gotujemy karmel na małym ogniu, nie mieszamy.
Do rondelka wkładamy termometr kuchenny i tak trzymamy go w nim, aż do uzyskania temperatury 170°C.
Kiedy karmel jest zgęstnieje i osiągnie 170°C., zanurzamy w nim pojedynczo jabłka, tak aby karmel oblał cały owoc.
Podnosimy ostrożnie owoc aby nadmiar karmelu mógł ociec i przekładamy jabłko na przygotowany wcześniej papier do pieczenia i ozdabiamy kolorową posypką.
Analogicznie postępujemy z pozostałymi jabłkami. Pamiętajcie tylko aby się pospieszyć, karmel szybko stygnie.
Jabłka są gotowe gdy warstwa karmelowa całkowicie zastygnie i będzie zimna.
Smacznego!
Dodaj komentarz