Świąteczny torcik makowo – porzeczkowy

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Trudne

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Trudne

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Biszkopty makowe:

  • 7 jajek
  • 200 g cukru
  • 180 g maki pszennej
  • 1/2 szklanki maku
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa serowa

  • 1 kg serka homogenizowanego o smaku waniliowym Rolmlecz
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 200 g masła Mazurski Smak
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 1/2 szklanka mleka Mazurski Smak
  • 3 łyżeczki żelatyny

Bita śmietana

  • 500 ml śmietanki Łaciata 30%

Dodatkowo

  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 3 łyżki mleka Mazurski Smak
  • 600 g gęstego dżemu porzeczkowego
  • wiórki czekoladowe
  • kolorowe perełki

Przygotowanie

Biszkopt makowy

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i mak. Następnie masę podzielić na 3 części. Każdą z osobna wlać do formy o średnicy 23cm i piec w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez około 25-30 minut.



Masa serowa

Żelatynę zalać 3 łyżkami mleka, pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać resztę mleka, przełożyć żelatynę i całość dokładnie wymieszać, wystudzić. Masło z cukrem pudrem i wanilinowym utrzeć na puch, dodać partiami serek waniliowy i cały czas miksując wlać rozpuszczoną w mleku żelatynę. Całość dokładnie wymieszać i podzielić na trzy równe części.



Bita śmietana

Mikserem ubić śmietanę na sztywno, dalej ubijając dodać cukier puder i żelatynę rozpuszczoną w mleku (żelatynę zalać mlekiem, pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać w mikrofali) , dokładnie wymieszać szpatułką.



Składanie tortu

Do formy przełożyć jeden blat makowy, posmarować 1/3 dżemu, wyłożyć jedną część masy serowej, przykryć drugim blatem makowym, posmarować dżemem, wyłożyć drugą część masy serowej, przykryć ostatnim blatem makowym, wyłożyć resztę masy serowej, posmarować resztą dżemu porzeczkowego. Wierzch i boki ciasta obsmarować bitą śmietaną, udekorować wiórkami czekoladowymi i kolorowymi perełkami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.