Świąteczny torcik z mandarynkami

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • 45 ml oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 100 g mąki tortowej
  • 25 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Poncz:

  • 150 ml wody
  • 50 g cukru
  • sok z ½ cytryny

Nadzienie:

  • 500 g mascarpone Mlekpol
  • 250 ml śmietanki UHT Łaciata 36%
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 150 g pistacji
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • skórka otarta z 2 pomarańczy

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik rozgrzej do 180°C. Spód okrągłej tortownicy o średnicy 15-18 cm wyłóż papierem do pieczenia. Pistacje i czekoladę posiekaj drobno.



Krok 2

Oddziel białka od żółtek. Żółtka połącz z olejem i ekstraktem z wanilii. Białka ubij na puszystą pianę, a następnie stopniowo dodawaj cukier i ubijaj przez 5 min. Białka połącz z żółtkami i wymieszaj. Dodaj suche składniki (przesianą mąkę i skrobię oraz proszek do pieczenia). Masę delikatnie połącz łyżką, przełóż do formy i wyrównaj wierzch.



Krok 3

Wstaw do piekarnika. Piecz przez 15-20 min, aż do suchego patyczka. Po wyjęciu pozostaw przez 5 min w formie, a następnie wyjmij ciasto z formy i pozostaw do całkowitego ostudzenia. Ciasto owiń ściereczką i wstaw na noc do lodówki. Przed złożeniem podziel ostrym nożem na dwa równe blaty.



Krok 4

Przygotuj poncz. Gorącą wodę wlej do kubeczka, dodaj cukier i wymieszaj dokładnie, aż do rozpuszczenia. Ostudź, a następnie dodaj sok z cytryny.



Krok 5

Przygotuj krem. Mascarpone zmiksuj wraz ze śmietanką, cukrem pudrem oraz ekstraktem z wanilii, aż do puszystości. Dodaj posiekane pistacje, czekoladę oraz skórkę z pomarańczy.



Krok 6

Pierwszy blat biszkoptu nasącz połową ponczu. Zapnij obręcz tortownicy i wyłóż krem. Wyrównaj, a w jego wnętrze połóż kilka cząstek mandarynek. Przykryj drugim blatem biszkoptu, nasącz i wstaw do lodówki na 2-3h. Przed podaniem udekoruj według uznania, na przykład większą ilością mandarynek. Na koniec oprósz wierzch ciasta cukrem pudrem. Smacznego!



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.