Piekarnik rozgrzej do 180°C. Spód okrągłej tortownicy o średnicy 15-18 cm wyłóż papierem do pieczenia. Pistacje i czekoladę posiekaj drobno.
Oddziel białka od żółtek. Żółtka połącz z olejem i ekstraktem z wanilii. Białka ubij na puszystą pianę, a następnie stopniowo dodawaj cukier i ubijaj przez 5 min. Białka połącz z żółtkami i wymieszaj. Dodaj suche składniki (przesianą mąkę i skrobię oraz proszek do pieczenia). Masę delikatnie połącz łyżką, przełóż do formy i wyrównaj wierzch.
Wstaw do piekarnika. Piecz przez 15-20 min, aż do suchego patyczka. Po wyjęciu pozostaw przez 5 min w formie, a następnie wyjmij ciasto z formy i pozostaw do całkowitego ostudzenia. Ciasto owiń ściereczką i wstaw na noc do lodówki. Przed złożeniem podziel ostrym nożem na dwa równe blaty.
Przygotuj poncz. Gorącą wodę wlej do kubeczka, dodaj cukier i wymieszaj dokładnie, aż do rozpuszczenia. Ostudź, a następnie dodaj sok z cytryny.
Przygotuj krem. Mascarpone zmiksuj wraz ze śmietanką, cukrem pudrem oraz ekstraktem z wanilii, aż do puszystości. Dodaj posiekane pistacje, czekoladę oraz skórkę z pomarańczy.
Pierwszy blat biszkoptu nasącz połową ponczu. Zapnij obręcz tortownicy i wyłóż krem. Wyrównaj, a w jego wnętrze połóż kilka cząstek mandarynek. Przykryj drugim blatem biszkoptu, nasącz i wstaw do lodówki na 2-3h. Przed podaniem udekoruj według uznania, na przykład większą ilością mandarynek. Na koniec oprósz wierzch ciasta cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj komentarz