Świąteczny tort

Autor:

patrykos

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Tort

  • 2 białe czekolady
  • 1 gorzka czekolada
  • 2 łyżki kakao
  • 150 g białego ptasiego mleczka
  • 100 g drobno posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
  • 8 jaj
  • 8 czubatych łyżek mąki pszennej tortowej
  • 8 łyżek cukru
  • 125 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 ml śmietanki 36% Łaciata
  • 20 g żelatyny
  • 250 soku z pomarańczy (świeżo wyciśniętego)
  • marcepan ok. 150-200 g
  • 1 łyżka cukru pudru
  • szczypta soli
  • 150 g masy maślanej (150 g masła zmiksowanego z łyżką cukru pudru)
  • masa cukrowa, barwniki - do dekoracji
  • rozcieńczony syrop limonkowy do nasączenia

Przygotowanie

Krok 1

Z jaj białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno z 3 łyżkami cukru i szczyptą soli. Żółtka ubij z pozostałym cukrem na puch. Delikatnie dodaj oliwę, następnie kakao. Masę połącz z mąką tortową wymieszaną z proszkiem do pieczenia i białkami, delikatnie mieszając. Na końcu wmieszaj do masy drobno posiekane orzechy. Ciasto przelej do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką wysokiej tortownicy. Piecz 45 minut w 180 st. C.



Krok 2

Po upieczeniu ciasto odstaw do wystudzenia, następnie przekrój na 5 krążków. Żelatynę namocz w kilku łyżeczkach wody. Lekko podgrzewaj do rozpuszczenia. Wymieszaj ja z sokiem pomarańczowym. Śmietankę ubij na sztywno z dodatkiem 1 łyżki cukru pudru. Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej. Lekko przestudzoną dodaj do śmietanki. Dodaj żelatynę z sokiem pomarańczowym. Połącz składniki. W kąpieli wodnej rozpuść gorzka czekoladę. Pierwszy blat ciasta nasącz delikatnie syropem z limonki, posmaruj delikatnie gorzka czekoladą. Ułóż cieniutko rozwałkowany blat marcepanu. Całość przykryj drugim blatem biszkoptowym. Ponownie nasącz biszkopt, następnie ułóż na nim pokrojone w kostkę ptasie mleczko i zalej wszystko ½ masy śmietanowo –pomarańczowej. Przykryj blatem biszkoptowym. Biszkopt nasącz, posmaruj czekoladą i ułóż na nim rozwałkowany blat marcepanowy. Przykryj kolejnym krążkiem biszkoptu. Na nasączony biszkopt wyłóż resztę ptasiego mleczka i zalej pozostałą masą śmietanową. Odstaw do lodówki do schłodzenia.



Krok 3

Z przełożonego tortu używając noża wytnij kształt skarpetki. Wyrównaj brzegi i wierzch ciasta wykorzystując masę maślaną. Udekoruj dowolnie wykorzystując masę cukrową.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.