Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Ze śmietanką
Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska
Z jaj białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno z 3 łyżkami cukru i szczyptą soli. Żółtka ubij z pozostałym cukrem na puch. Delikatnie dodaj oliwę, następnie kakao. Masę połącz z mąką tortową wymieszaną z proszkiem do pieczenia i białkami, delikatnie mieszając. Na końcu wmieszaj do masy drobno posiekane orzechy. Ciasto przelej do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką wysokiej tortownicy. Piecz 45 minut w 180 st. C.
Po upieczeniu ciasto odstaw do wystudzenia, następnie przekrój na 5 krążków. Żelatynę namocz w kilku łyżeczkach wody. Lekko podgrzewaj do rozpuszczenia. Wymieszaj ja z sokiem pomarańczowym. Śmietankę ubij na sztywno z dodatkiem 1 łyżki cukru pudru. Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej. Lekko przestudzoną dodaj do śmietanki. Dodaj żelatynę z sokiem pomarańczowym. Połącz składniki. W kąpieli wodnej rozpuść gorzka czekoladę. Pierwszy blat ciasta nasącz delikatnie syropem z limonki, posmaruj delikatnie gorzka czekoladą. Ułóż cieniutko rozwałkowany blat marcepanu. Całość przykryj drugim blatem biszkoptowym. Ponownie nasącz biszkopt, następnie ułóż na nim pokrojone w kostkę ptasie mleczko i zalej wszystko ½ masy śmietanowo –pomarańczowej. Przykryj blatem biszkoptowym. Biszkopt nasącz, posmaruj czekoladą i ułóż na nim rozwałkowany blat marcepanowy. Przykryj kolejnym krążkiem biszkoptu. Na nasączony biszkopt wyłóż resztę ptasiego mleczka i zalej pozostałą masą śmietanową. Odstaw do lodówki do schłodzenia.
Z przełożonego tortu używając noża wytnij kształt skarpetki. Wyrównaj brzegi i wierzch ciasta wykorzystując masę maślaną. Udekoruj dowolnie wykorzystując masę cukrową.
Dodaj komentarz