Szakszuka z bakłażanem i serem kozim

Danie: Śniadanie

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Jajko kurze

Danie: Śniadanie

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Jajko kurze


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • ½ małego bakłażana
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 jajka
  • 200 g serka koziego
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki (opcjonalnie)
  • Świeże zioła do podania
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Bakłażana pokroić w cienkie plastry, posypać solą i odłożyć w misce na około 15 minut.



Krok 2

Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć czosnek. Odlać wodę z bakłażana i dodać na patelnię. Smażyć przez około 3 minuty. Dodać pomidory, smażyć kolejne 3 minuty.



Krok 3

Doprawić warzywa. Jeżeli pomidory mają kwaśny posmak można dodać również odrobinę cukru.



Krok 4

Na wierzch wbić jajka i przykryć patelnię. Zostawić na ogniu do momentu, aż białko się zetnie.



Krok 5

Na wierzch wyłożyć ser i serwować udekorowaną świeżymi ziołami.



Wskazówki

Podajemy z bagietką.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.