Szaszłyki

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 400 g wędzonego boczku (grubsze plastry)
  • sól, pieprz
  • 80 ml sosu-marynaty teriyaki
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 papryka
  • 1 cebula czerwona
  • 1 mały ananas
  • patyczki szaszłykowe

Przygotowanie

Krok 1

Polędwiczkę opłukać, osuszyć, odciąć białą błonę po zewnętrznej stronie mięsa. Pokroić na plastry o grubości ok. 2 cm, a następnie każdy plaster przekroić na pół. Doprawić solą i pieprzem.
W miseczce połączyć sos-marynatę teriyaki oraz miód lub syrop klonowy i sok z cytryny. Połowę mieszanki dodać do mięsa i wymieszać, odłożyć do zamarynowania na ok. 1 - 3 godziny.



Krok 2

Plastry boczku pokroić na ok. 3 cm kawałki. Ananasa przekroić na 4 części, grubo obkroić ze skóry, wykroić twardy środek. Miąższ pokroić w nieco większą kostkę. Paprykę przekroić na pół i usunąć pestki, pokroić w 2 cm kostkę. Cebulę obrać i również pokroić na kawałki podobnej wielkości.



Krok 3

Drugą połowę marynaty wykorzystać do obtoczenia powyżej przygotowanych składników.



Krok 4

Wszystkie składaniki nadziewać na patyczki szaszłykowe starając się mięso wkładać pomiędzy dwa kawałki boczku. Grillować na grillu lub piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C przez 20 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.