Szpinakowe placuszki z dodatkiem miodu to oryginalne śniadanie, które dodatkowo jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Jeśli chcesz zaskoczyć i zachwycić swoją rodzinę, koniecznie wypróbuj ten przepis.
Danie: Śniadanie
Osób: 3-4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Szpinak myjemy i osuszamy. Wkładamy do miski, dodajemy jajko, maślankę i olej. Wszystko blendujemy.
Do drugiej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy sodę, sól, cukier oraz masę ze szpinakiem. Mieszamy dokładnie na gładką masę.
Patelnię smarujemy lekko olejem i rozgrzewamy. Wykładamy około 1,5 łyżki ciasta na jeden placek i smażymy na średnim ogniu przez 2 minuty, aż lekko się przyrumienią z obydwu stron. Wychodzi około 15 placuszków.
Podajemy lekko polane miodem.
Dodaj komentarz