Szwedzki sos do klopsików

Bogaty w smaki, niezwykle kremowy szwedzki sos do klopsików dopełni Twój obiad idealnie! Szybki i łatwy przepis na danie dla całej rodziny. Warto podawać go z makaronem jajecznym lub ryżem.

Danie: Obiad

Osób: 1

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 1

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 szklanka bulionu wołowego
  • 1 szklanka śmietany Łaciata 18%
  • 3 łyżki mąki uniwersalnej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • ½ łyżeczki rozdrobnionego suszonego rozmarynu
  • 280 g mrożonych, gotowanych klopsików

Dodatkowo:

  • natka pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Klopsiki rozmroź.



Krok 2

W garnku wymieszaj dokładnie bulion z sosem sojowym, pieprzem i rozmarynem. Do szklanki przelej część wywaru, dodaj śmietanę i mąkę. Dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj do garnka. Wymieszaj. Gotuj na małym ogniu przez ok. 10 min, aż masa będzie gładka. Od czasu do czasu mieszaj.



Krok 3

Dodaj rozmrożone klopsiki i gotuj jeszcze ok. 5-10 min. Dopraw do smaku, jeśli jeszcze potrzeba.



Krok 4

Gotowy sos podawaj z ulubionymi dodatkami, posypany posiekaną natką pietruszki. Smacznego!



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.