Danie: Zupy
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Wegetariańskie
Fit
Bez glutenu
Ze śmietanką
Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do garnka. Zalej zimnym bulionem, dodaj pokrojony ząbek czosnku, przykryj pokrywką i gotuj do miękkości.
Gdy ziemniaki się ugotują, dodaj 2 puszki kukurydzy wraz z zalewą i zblenduj całość na gładki krem. Dopraw do smaku solą, pieprzem, przyprawą curry i mieloną papryką. Odlej 4 łyżki zupy i wymieszaj je ze śmietanką, a następnie wlej całość do garnka. Zupę zamieszaj, zagotuj i zdejmij z ognia.
W międzyczasie przygotuj kalafiora: różyczki opłucz w zimnej wodzie i osusz. Przekrój na pół. Wrzuć kalafiora do garnka z wrzącą wodą i gotuj przez 5 minut. Wyjmij, odsącz na sitku i wystudź.
Na patelni rozgrzej masło. Przełóż różyczki płaską stroną do dołu i smaż przez około 3 - 4 minuty, aż lekko się przyrumienią.
Przelej zupę do miseczek, dodaj podsmażone różyczki kalafiora i odrobinę posiekanej natki pietruszki. Podawaj od razu. Smacznego!
Dodaj komentarz