Szybka zupa krem z kukurydzy z pieczonym kalafiorem

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 puszki kukurydzy
  • 250 - 300 g świeżych różyczek kalafiora
  • 300 g ziemniaków
  • 150 ml śmietanki UHT Łaciata 12%
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta mielonej pikantnej papryczki
  • 2 łyżki masła Łaciate
  • natka pietruszki do dekoracji
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do garnka. Zalej zimnym bulionem, dodaj pokrojony ząbek czosnku, przykryj pokrywką i gotuj do miękkości.
Gdy ziemniaki się ugotują, dodaj 2 puszki kukurydzy wraz z zalewą i zblenduj całość na gładki krem. Dopraw do smaku solą, pieprzem, przyprawą curry i mieloną papryką. Odlej 4 łyżki zupy i wymieszaj je ze śmietanką, a następnie wlej całość do garnka. Zupę zamieszaj, zagotuj i zdejmij z ognia.



Krok 2

W międzyczasie przygotuj kalafiora: różyczki opłucz w zimnej wodzie i osusz. Przekrój na pół. Wrzuć kalafiora do garnka z wrzącą wodą i gotuj przez 5 minut. Wyjmij, odsącz na sitku i wystudź.



Krok 3

Na patelni rozgrzej masło. Przełóż różyczki płaską stroną do dołu i smaż przez około 3 - 4 minuty, aż lekko się przyrumienią.



Krok 4

Przelej zupę do miseczek, dodaj podsmażone różyczki kalafiora i odrobinę posiekanej natki pietruszki. Podawaj od razu. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.