Kremowy makaron z boczkiem

Ten bogaty w smaki makaron świetnie nada się na codzienny obiad lub specjalne okazje. Zmontujesz takie danie nawet w 30 minut!

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 3 szklanki makaronu rigatoni
  • 6 plasterków boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 ¼ szklanki mleka UHT Łaciate 3,2%
  • 1 serek śmietankowy Łaciaty z czosnkiem
  • ½ szklanki masła Łaciate
  • ½ szklanki tartego sera Jantar
  • ¼ szklanki świeżego zielonego groszku
  • 4 plastry gotowanej szynki

Przygotowanie

Krok 1

W dużym garnku zagotuj lekko osoloną wodę. Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Co jakiś czas mieszaj, aby makaron się nie skleił. Odcedź.



Krok 2

Boczek i szynkę pokrój w kostkę. Rozgrzej dużą patelnię i usmaż boczek wraz z szynką na średnim ogniu. przez ok. 10 min, mieszając od czasu do czasu, aż do zarumienienia. Wyjmij mięso łyżką cedzakową. Resztki tłuszczu pozostaw na patelni. Odłóż usmażone mięso, aż do ostygnięcia.



Krok 3

Czosnek obierz i posiekaj. Na tej samej patelni usmaż go na średnim ogniu przez ok. 30 sekund. Dodaj mleko, serek śmietankowy z czosnkiem i miękkie masło. Gotuj i mieszaj, aż masa będzie gładka.



Krok 4

Do masy dodaj tarty ser Jantar, groszek oraz kostkę szynkę i boczek. Gotuj przez ok. 5-10 min, aż do podgrzania się groszku. Dodaj makaron i dokładnie wymieszaj. Podawaj od razu. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.