Szybkie ciasto z borówkami

Danie: Podwieczorek

Osób: 10

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek

Osób: 10

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 25 dag mąki pszennej
  • 10 dag masła Łaciate
  • 10 dag margaryny
  • 1 szkl. mleka Łaciate
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Ziarenka z 0,5 laski wanilii
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 1 szklanka cukru

Dodatkowo:

  • 10-15 dag borówki amerykańskiej
  • Cukier puder

Przygotowanie

Krok 1

Do miski włożyć masło i margarynę, dodać cukier i wydrążone ziarenka z laski wanilii. Utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo po 1 żółtku.





Krok 2

Następnie ucierając dodawać stopniowo mleko na przemian z mąką. Po wyczerpaniu wszystkich składników wsypać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać sok z cytryny i sztywno ubitą pianę z białek.





Krok 3

Wszystko razem delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia foremki keksowej o wymiarach 30/12 cm, wyrównać.





Krok 4

Na wierzchu ciasta ułożyć umyte i osuszone borówki. Blaszkę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec do suchego patyczka około 30-35 minut.





Krok 5

Upieczone ciasto wyjąć z foremki, ostudzić, oprószyć cukrem pudrem.





Wskazówki

Ciasto można przygotować z innymi owocami.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.