Danie: Podwieczorek
Osób: 10
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Do miski włożyć masło i margarynę, dodać cukier i wydrążone ziarenka z laski wanilii. Utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo po 1 żółtku.
Następnie ucierając dodawać stopniowo mleko na przemian z mąką. Po wyczerpaniu wszystkich składników wsypać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać sok z cytryny i sztywno ubitą pianę z białek.
Wszystko razem delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia foremki keksowej o wymiarach 30/12 cm, wyrównać.
Na wierzchu ciasta ułożyć umyte i osuszone borówki. Blaszkę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec do suchego patyczka około 30-35 minut.
Upieczone ciasto wyjąć z foremki, ostudzić, oprószyć cukrem pudrem.
Ciasto można przygotować z innymi owocami.
Dodaj komentarz