Szybkie curry z krewetkami

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 zielona papryczka chili
  • 3 łyżki pasty curry
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml napoju kokosowego
  • 350 g surowych krewetek
  • gałązki kolendry
  • ugotowany ryż

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę obierz i pokrój w cienkie plasterki. Czosnek pokrój drobno. Papryczkę chili pokrój w plasterki i pozbądź się nasion. Krewetki umyj i oczyść.



Krok 2

Na dużej patelni rozgrzej olej. Smaż cebulę, czosnek i połowę chili przez 5 minut, aż zmiękną. Dodaj pastę curry i smaż przez 1 minutę. Dodaj koncentrat pomidorowy, bulion i napój kokosowy.



Krok 3

Duś na średnim ogniu przez 10 minut, a następnie dodaj krewetki. Gotuj przez 3 minuty, aż krewetki staną się nieprzezroczyste. Posyp pozostałym chili i gałązkami kolendry. Podawaj z ugotowanym ryżem. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.