Składniki:

  • 8 plasterków boczku
  • 115 g tartego sera Gouda Mlekpol
  • 1 ½ szklanki mleka UHT Łaciate 3,2%
  • 4 duże jajka
  • ½ szklanki mąki uniwersalnej
  • ½ cebuli
  • 2 łyżki masła Łaciate
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 175°C. Lekko natłuść formę do ciasta o średnicy ok. 23 cm.



Krok 2

Boczek pokrój w kostkę, a następnie usmaż go na dużej patelni na średnim ogniu. Od czasu do czasu mieszaj, aż boczek będzie równomiernie rumiany. Smaż przez ok. 10 min. Odsącz boczek na ręczniku papierowym. Przełóż do miseczki i odłóż na bok.



Krok 3

Spód przygotowanej formy posyp tartym serem i boczkiem. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.



Krok 4

Jajka roztrzep w dużej misce. Dodaj mleko, mąkę, cebulę, roztopione masło i sól. Mieszaj, aż do gładkości masy. Wlej mieszaninę do formy.



Krok 5

Quiche piecz przez ok. 35 min, aż jej środek się zetnie. Podawaj na gorąco lub na zimno. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.