Sezam jest pyszny, ale też jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka oraz wapnia i witamin. Tahini, to w zasadzie masło sezamowe, które możemy potraktować jak smarowidło do kanapek czy ciastek.
Osób: 4
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Sezam
Wegetariańskie
Półtorej szklanki ziaren sezamu upraż na suchej patelni. Powinny się lekko zrumienić.
Lekko przestudzone ziarna wsyp do kielicha blendera i miksuj. W trakcie pracy miksera dolewaj powoli olej sezamowy do ziaren. W ciągu 5 minut, ziarna z olejem powinny utworzyć gęstą pastę, którą przekładamy do niedużych słoiczków i przechowujemy w lodówce. Możemy udekorować ją sezamem.
W trakcie przechowywania, na powierzchni pasty może wytrącać się olej. Wystarczy wówczas przemieszać pastę.
Dodaj komentarz