Tahini pasta sezamowa

Sezam jest pyszny, ale też jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka oraz wapnia i witamin. Tahini, to w zasadzie masło sezamowe, które możemy potraktować jak smarowidło do kanapek czy ciastek.

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Sezam

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Sezam

Wegetariańskie


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 1 ½ szklanki ziaren sezamu
  • ¼ szklanki oleju sezamowego

Przygotowanie

Krok 1

Półtorej szklanki ziaren sezamu upraż na suchej patelni. Powinny się lekko zrumienić.



Krok 2

Lekko przestudzone ziarna wsyp do kielicha blendera i miksuj. W trakcie pracy miksera dolewaj powoli olej sezamowy do ziaren. W ciągu 5 minut, ziarna z olejem powinny utworzyć gęstą pastę, którą przekładamy do niedużych słoiczków i przechowujemy w lodówce. Możemy udekorować ją sezamem.



Wskazówki

W trakcie przechowywania, na powierzchni pasty może wytrącać się olej. Wystarczy wówczas przemieszać pastę.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.