Osób: 12
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Składniki na ciasto połączyć w misce i wyrobić kruche ciasto - rozetrzeć mąkę z proszkiem, masłem i cukrem, aż do momentu uzyskania sypkiej struktury, dodać jajko i zagnieść. Blaszkę wysmarować masłem i wyłożyć warstwą ciasta. Podpiec przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Banany obrać i zmiksować na gładką masę, dodać jogurt i budynie. Masę odstawić do lodówki na około 10 minut. Następnie wlać masę na przestudzony spód. Piec przez 45 minut w temperaturze 185 stopni. W międzyczasie przygotować krem śmietankowy.
300 ml schłodzonej śmietany zmiksować stopniowo dorzucając cukier oraz ekstrakt waniliowy. Ciasto wyłożyć z piekarnika i przestudzić. Na schłodzone ciasto wyłożyć bitą śmietanę, podawać schłodzone.
Dodaj komentarz