Tarta cytrynowa z bezą

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła Łaciate
  • 50 g cukru pudru
  • 5 jajek
  • 3 cytryny
  • 200 g cukru

Przygotowanie

Krok 1

Przygotuj spód. W misce połącz mąkę, masło i cukier puder. Wyrób na gładkie ciasto, rozwałkuj i przełóż na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłój spód widelcem. Piecz w piekarniku przez 15 minut w 180°C.



Krok 2

Przygotuj krem. Sok z cytryn wymieszaj z 3 żółtkami i 100 g cukru. Podgrzej na małym ogniu, aż do zgęstnienia. Krem przełóż na podpieczony spód. Nie wyłączaj piekarnika.



Krok 3

Białka ubij na sztywną pianę. Powoli dodawaj cukier. Miksuj, aż do rozpuszczenia się cukru. Gotową pianę nałóż na krem i piecz w piekarniku przez kolejne 10-15 minut. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.