Tarta królowej - władczyni wakacyjnych smaków

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto - składniki:

  • 1/2 kg mąki,
  • 12 dag cukru pudru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 1 kostka Masła Łaciatego Mlekpol,
  • 4 żółtka,
  • szczypta soli

Pozostałe składniki:

  • 10-12 dojrzałych renklod,
  • 1 słoiczek ulubionej konfitury albo powideł,
  • 100 g Śmietanki Łaciatej 18%,
  • 1 jajko średniej wielkości,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego

Przygotowanie

Przygotowanie ciasta:

Składniki na ciasto zagniatamy. Ciastem wylepiamy formę do tarty, nakłuwamy widelcem i podpiekamy w temperaturze 160-170 stopni Celsjusza przez ok. 10 minut.



Przygotowanie masy:

Renklody myjemy, osuszamy, kroimy na połówki i usuwamy pestki.
Śmietankę miksujemy z jajkiem, cynamonem i cukrami.
Na podpieczony spód wykładamy konfiturę, zalewamy całość masą śmietanową (będzie dość rzadka, nie ma co się martwić - zgęstnieje w piekarniku), na koniec zaś wtykamy w to śliwki - skórką do dołu.
Zagęszczenie owoców zależy wyłącznie od Waszych gustów (i od tego, ile renklod udało się zachować przed pożarciem podczas przygotowań do pieczenia). ;-)



Wielki finał:

Pieczemy całość w 180 stopniach Celsjusza, aż masa na wierzchu się wypiecze.
Wierzcie mi - to będzie widać. A później... cóż, później trzeba się zmierzyć z tym królewskim smakiem. Moim zdaniem - warto. :-)



Wskazówki

Do tarty można też użyć dowolnych innych owoców. Zasada jest jedna - skórka zawsze jest u dołu. :)

Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.