Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Składniki na ciasto zagniatamy. Ciastem wylepiamy formę do tarty, nakłuwamy widelcem i podpiekamy w temperaturze 160-170 stopni Celsjusza przez ok. 10 minut.
Renklody myjemy, osuszamy, kroimy na połówki i usuwamy pestki.
Śmietankę miksujemy z jajkiem, cynamonem i cukrami.
Na podpieczony spód wykładamy konfiturę, zalewamy całość masą śmietanową (będzie dość rzadka, nie ma co się martwić - zgęstnieje w piekarniku), na koniec zaś wtykamy w to śliwki - skórką do dołu.
Zagęszczenie owoców zależy wyłącznie od Waszych gustów (i od tego, ile renklod udało się zachować przed pożarciem podczas przygotowań do pieczenia). ;-)
Pieczemy całość w 180 stopniach Celsjusza, aż masa na wierzchu się wypiecze.
Wierzcie mi - to będzie widać. A później... cóż, później trzeba się zmierzyć z tym królewskim smakiem. Moim zdaniem - warto. :-)
Do tarty można też użyć dowolnych innych owoców. Zasada jest jedna - skórka zawsze jest u dołu. :)
Dodaj komentarz