Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Ze śmietanką
Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska
Zaczynamy od przygotowania kruchego, słodkiego spodu: mąkę i cukier puder przesiewamy, dodajemy masło i siekamy je z mąką i cukrem na małe kawałki, dodajemy żółtko, zimną wodę i szybko zagniatamy ciasto, formujemy w kulę i chłodzimy w lodówce co najmniej pół godziny. 2 Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza i wyjmujemy z lodówki schłodzone kruche ciasto, które rozwałkowujemy na placek o średnicy większej niż średnica formy. Następnie, umieszczamy ciasto w formie, dociskając je palcami do brzegów naczynia i za pomocą noża usuwamy nadmiar ciasta, wystający poza brzegi. Całość nakłuwamy widelcem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na około 20-25 minut – pieczemy do momentu aż ciasto nabierze złotego koloru, studzimy.
Śmietankę ubijamy na sztywno, na koniec dodajemy mascarpone i Malibu, krótko miksujemy, tylko do połączenia się składników. Dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy krem łyżką. 4 Na wystudzonym spodzie tarty, za pomocą łyżki rozkładamy krem, układamy na nim borówki i posypujemy całość cukrem pudrem. Do momentu podania przechowujemy w lodówce.
Dodaj komentarz