Tarta mamy Krysi z borówkami

Autor:

majusiaagusia

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto

  • Na ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 125 g masła Łaciate
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 50 ml lodowatej wody
  • 1 żółtko

Masa

  • Na nadzienie:
  • 250 g borówek amerykańskich lub jagód
  • szklanka mocno schłodzonej śmietanki 36% Łaciata
  • 100 gramów serka mascarpone
  • 30 ml likieru Malibu (opcjonalnie)
  • 50 g wiórków kokosowych
  • cukier puder do dekoracji

Przygotowanie

Ciasto

Zaczynamy od przygotowania kruchego, słodkiego spodu: mąkę i cukier puder przesiewamy, dodajemy masło i siekamy je z mąką i cukrem na małe kawałki, dodajemy żółtko, zimną wodę i szybko zagniatamy ciasto, formujemy w kulę i chłodzimy w lodówce co najmniej pół godziny. 2 Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza i wyjmujemy z lodówki schłodzone kruche ciasto, które rozwałkowujemy na placek o średnicy większej niż średnica formy. Następnie, umieszczamy ciasto w formie, dociskając je palcami do brzegów naczynia i za pomocą noża usuwamy nadmiar ciasta, wystający poza brzegi. Całość nakłuwamy widelcem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na około 20-25 minut – pieczemy do momentu aż ciasto nabierze złotego koloru, studzimy.



Masa

Śmietankę ubijamy na sztywno, na koniec dodajemy mascarpone i Malibu, krótko miksujemy, tylko do połączenia się składników. Dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy krem łyżką. 4 Na wystudzonym spodzie tarty, za pomocą łyżki rozkładamy krem, układamy na nim borówki i posypujemy całość cukrem pudrem. Do momentu podania przechowujemy w lodówce.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.