Waniliowa tarta sernikowa na spodzie ciasteczkowym to idealne ciasto zwłaszcza dla miłośników sernika. Zamiast malin można wykorzystać jagody. Kruchość spodu w połączeniu z serowo-owocową masą to połączenie, które rozpływa się w ustach.
Danie: Deser
Osób: 8
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Ciasteczka zmielić w malakserze na piasek. Połączyć z roztopionym masłem i dokładnie wymieszać. Masą ciasteczkową wyłożyć dno tortownicy lub formy na tartę o średnicy 26 cm. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Jajka utrzeć z cukrem. Dodać twaróg sernikowy, mąkę ziemniaczaną i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 170°C.
Na ciasteczkowy spód wylać masę serową. Włożyć maliny, lekko docisnąć.
Wstawić do piekarnika i piec około 40 minut, do ścięcia się masy. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.
Dodaj komentarz