Tarta truskawkowo-cytrynowa

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 180 g mąki,
  • 2 łyżki cukru,
  • szczypta soli,
  • 100 g masła Łaciate

Krem cytrynowy:

  • 125 ml soku z cytryny (z około 2 cytryn),
  • skórka starta z 2 cytryn,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • ½ szklanki cukru,
  • Śmietanka 30% łaciata,
  • 2 jajka,
  • 1 żółtko,
  • 10 truskawek do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Składniki na ciasto połączyć. Ciasto rozwałkować na arkuszu papieru do pieczenia, a następnie wyłożyć nim formę na tartę (dno i boki). Papier odkleić, przyciąć wystające brzegi ciasta. Spód ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 180 stopni. Piec przez 15–20 minut, na złoty kolor.



Krok 2

Przygotowanie kremu cytrynowego: ubić schłodzoną śmietankę Łaciatą. Wycisnąć sok z cytryny i wlać do garnka, dodać skórkę z cytryny, mąkę ziemniaczaną, cukier. Wymieszać i zagotować (masa powinna zgęstnieć). Odstawić z ognia i ostudzić. Dodać ubitą pianę z białek z cukrem i żółtka. Wymieszać.



Krok 3

Masę wylać na upieczone ciasto. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 10 minut. Udekorować truskawkami.



Wskazówki

jeść schłodzone

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.